EFT (Duygusal Özgürlük Tekniği), vücutta belirli noktaların bu meridyenler üzerinde uyarıldığı ve aynı anda belirli cümlelere hitap ettiği meridyen temelli bir vuruş şeklidir. Akut vakalarda kendi kendine yardım için de kullanılabilecek enerjik bir yöntemdir.
Kendi kendini iyileştirmenin bir yolu olarak ve deneyimli terapistlerin ellerinde, her türlü duygusal ve fiziksel sorunu çözmek için yumuşak ama çok etkili bir yaklaşımın hayal edilemeyen olasılıklarını ortaya çıkar.
EFT tekniği ne işe yarar?
Olumsuz düşüncelerin, vücutta bulunan enerji sistemindeki problemlerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu çıkarımdan ilerleyerek bu tür aksaklıkları gidermek, duygusal uyumu geri getirmek ve fiziksel rahatsızlıktan kurtulmak; ortaya çıkan duygusal yanıtı veya yoğunluğu ortadan kaldırmak için EFT tekniği kullanılabilir.
Yöntem, belirli bir probleme odaklanırken enerji meridyenlerinin uç noktalarına parmaklarla dokunularak yapılır. Enerji sistemine kinetik enerji gönderme kombinasyonu, kök nedenleri ortaya çıkarılırken sisteminin düzelmesini kolaylaştırır. Böylece, öğrenilmiş yanıtlar veya olumsuz duygular ortadan kaldırılır.
EFT tekniği nasıl uygulanır?
İnsanlar genellikle endişeli veya stresli hissettiklerinde, çözmek istedikleri belirli bir sorun olduğunda EFT tekniğini kullanırlar.
EFT tekniği beş temel adımdan oluşur:
- Sorunu tanımlamak: Bu adımda, kişi çözmek istediği sorunu düşünür. Aynı anda odaklanmak için yalnızca bir konu seçilmelidir.
- Başlangıç yoğunluğu test edilmelidir: Kişi, sorunun yoğunluğunu 0 ile 10 arasında derecelendirmelidir. 10, sorunun şimdiye kadarki en kötüsüdür. Bu sıralama sistemi, tedavinin sonunda etkinliğin değerlendirilmesine izin verir.
- Kurulum: Her dokunma turuna başlamadan önce, basit bir hatırlatma ifadesine karar verilmelidir. Hatırlatma ifadesi, kişinin konuyu kabul etmesini ve buna rağmen kendini kabul etmesini içerir. Örnek bir hatırlatma ifadesi şöyledir: “Sorunum olmasına rağmen kendimi derinden ve tamamen kabul ediyorum.”
- Sekans: Bu adım esnasında, birey seçtiği ifadeyi tekrarlarken vücuttaki belirli noktalara dokunur.